Leczenie

Forum -> Lordoza a ból w ramieniu

Tytuł:Lordoza a ból w ramieniu
Autor:Piotrek
22.2.2011, 09:41
Witam! Od jakichś 2 miesięcy odczuwam dziwne bóle (zazwyczaj rano) w okolicach lewego ramienia (zwłaszcza łokcia). Jakiś miesiąc temu miałem robiony rentgen kręgosłupa i wyszło, że mam lordozę na kręgu C odcinka szyjnego. Poza tym bez uwag. Lekarz powiedział, że wszystko inne jest w porządku. Ruchy głową nie powodują u mnie żadnych większych bólów w ciągu dnia. Jednak rano jest znacznie gorzej. Największym problemem jest zdrętwiałe i bolące lewe ramie. Latem każdego roku uprawiam kulturystykę. Okazało się, że znacznie zesłabły mi mięśnie klatki piersiowej po lewej stronie. Czasami rwą mnie te mięśnie (nie bolą), pod koniec każdego dnia bóle całkowicie zanikają, żeby ze zwiększoną siłą powrócić rano. Zauważyłem po dotykaniu sobie w okolicach szyi, że po lewej stronie na wysokości środka karku bardzo napięty mięsień, który jak nacisnę to boli mnie właśnie ramię. Gdy się położę i naciskam to miejsce, to nie czuję żadnego bólu. W całym swoim życiu miałem chyba 2 razy podobną dolegliwość, jednak za każdym razem zdjęcia RTG nic nie wykazały. Ponadto za pierwszym razem wszystko ustąpiło po jakimś miesiącu, a za drugim razem musiałem pomóc sobie \"prądami i laserami\", teraz już prądy i lasery nie pomogły. Mam trochę wrażenie, że problem leży po stronie mięśnia a nie kręgu. Ponadto regularnie chodzę na pływalnię, ból pojawił się po skoku do wody (na głowę)... taka rywalizacja z rówieśnikami... i do tej pory niestety się z nim borykam. Mam nadzieję, że ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i jakoś sobie poradził. Pozdrawiam Piotrek

Autor:Mateo
22.2.2011, 14:14
Moim zdaniem powinieneś iść do dobrego ortopedy lub lekarza sportowego. Ogólnie lordoza jest fizjologicznym wygięciem kręgosłupa, ale Twój problem tkwi gdzieś indziej. Może konieczne będzie MRI, ale może to też być sprawa ortopedyczna.

Autor:Piotrek
23.2.2011, 08:55
chodzi mi o to przede wszystkim o to, czy zniesienie lordozy szyjnej na pierwszym kręgu może wywołać jakieś ograniczenia ruchu głową w którymś kierunku całkowicie, tj. czy jeśli na siłę umiem naciągnąć z bólem do pewnego położenia głowę to czy to nie jest bardziej związane ze ścięgnami lub mięśniami w karku niż z kręgiem. Poza tym chyba faktycznie będę musiał udać się do jakiegoś lekarza sportowego.

Autor:
23.2.2011, 13:57
Ogólnie zniesienie lordozy szyjnej występuje u wielu ludzi. U większości nie powoduje to jakichś większych dolegliwości. Ważne jest jednak, czy jest ucisk na korzenie nerwowe, worek oponowy. Jednak RTG nie jest najlepszym badaniem jeśli chodzi o wykrywanie ucisku na struktury nerwowe (niestety nie pokazuje tego). Być może należałoby wykonać badanie MRI. Na razie radzę iść jak najszybciej do lekarza. A tak doraźnie na ból weź pyralginę. Powinna Ci pomóc, ponieważ jest silnym lekiem.

Autor:Johnny
24.2.2011, 08:08
W takiej sytuacji powinieneś iść jak najszybciej do lekarza sportowego lub ortopedy. Doraźnie możesz brać jakieś środki przeciwbólowe, ale na dłuższą metę to nie działa. Należy znać bowiem przyczynę bólu i wybrać najlepszą metodę leczenia. Możliwe, że ulgę przyniosą Ci specjalne masaże.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest kwadratowe: koło czy kwadrat?