Leczenie
Forum -> lordoza ledwiowa pomocy??
| Tytuł: | lordoza ledwiowa pomocy?? |
| Autor: | Jery 30.7.2010, 13:39 |
| witam otorz bylem ostatnio u lekarza ortopedy i stwierdzil ze mam bardzo zaawansowana lordoze ledzwiowa skierowal mnie na masaze oraz rehabilitacje bol minol lecz na bardzo krotki okres zaznaczam ze pracuje bardzo ciezko na kopalni dzienie nosze mega cdiezary oprocdz tego oczywiscie silownia i moje pytanko czy jak wlasnie niedojrze ze ciezko p[racuje nosze n a ramieniku bardzo duzo pozniej silownia czy przyczyniam, sie do jej poglebszania jeszcze i jak mozna ja jakos zminimalizowac rehabiliotanka powiedziala ze musze trzymac prosta podsatwe wiec unikam mjartych ciagow dzieki za odp | |
| Autor: | Mariusz 7.10.2010, 00:41 |
| Jesli, jak twierdzisz ciezko pracujesz, to powinienes znalezc sobie inny sport uzupelniejacy niz xxx sie nad swoimi miesniami grzbietu i sprobuj je ROZLUZNIC!! Masaz przyniusl Ci czasowa poprawe, wiec to wlasciwa droga. Jesli nie stac Cie na regularne zabiegi, to sam stosuj cieplo i cwiczenia rzciagajace ww. miesni i mobilizujace kregoslupa, oraz wybrane cwiczenia miesni brzucha!! Nie przejmuj sie hiperlordoza, bo ona sama w sobie czesciej nie jes przyczyna bulu, niz nia jest ( masz poprostu taki typ sylwetki ). Prosta postawa jest wazna, zebys wlasciwie urzywal miesni posturalnych, a nie wisal na swoim kregoslupie. Zmniejszyc lordozy nie mozesz, ale mozesz jej nie poglebiac. Nie przejmuj sie, nie jestes chory. Tylko swinie nie maja lordozy ledzwoiwej, a my fizjoterapeuci nie chcemy produkowac swin. Wyluzuj, pozdro, mam nadzieje, ze Ci troche pomoglem. Pobre pouczenie jest polowa terapii. Mariusz | |
| Autor: | mario 11.6.2011, 09:31 |
| musisz sprawdzić czy nie ma wpływ na te wade postawy u Ciebie mięsień biodrowo-lędźwiowy, może jest nadmiernie przykurczony powodując przodopochylenie miednicy. po 2. Jak robisz barki staraja sie dociskac ledzwiowke do oparcia a nie wypychac do przodu, czesto tez sie takie cwiczenie przyczynia do powstawania roznych nieprawidlowosci w naszym ciele. | |